Som enda webbutik kan vi stolt erbjuda HHBB-huvudlag. Vi är skandinavisk distributör av Hoof Armor - ny lösning på gamla problem. Här hittar du även Ergo Shape - skoriktaren som sparar din hörsel - och Felix Hunger hakrem som gör arbetslivet lättare för din häst./Kerstin Kemlén

Vanliga frågor & svar

 

Vanlig fråga: Vad föreställer bilden?

Det är ett föl som diar.

 

Nedan finns helt andra frågor sorterade efter ämne. Alla frågeställare förblir anonyma men här anges vem som besvarat frågan.

Om du inte hittar din fråga här kan du istället ställa din fråga här:  Fråga experten

  Laminitis Trust märkt foder för fånghästar

 

  1. Vad är Laminitis Trust?

Laminitis Trust är en märkning av hästfoder till fånghästar.

Engelska staten finansierar The Veterinary Medicines Directorate (VMD) vars uppdrag är att skydda människors och djurs hälsa och även miljön och i det uppdraget ingår även djurfoder.

Laminitis Trust vetenskapliga kommitté forskar på fång och har utformat krav och godkänner foder som uppnår speciella behov som gäller fånghästar. Foder som är godkänt får märkas med Laminitis Trust märket.

Syftet med märkningen Laminitis Trust är att hjälpa hästägare att identifiera foder som är lämpligt för hästar och ponnies som anses vara benägna att kunna drabbas av fång eller de som redan lider av fång.

Godkända Laminitis Trust foder måste ha

  • passande godkänt innehåll av hög kvalitet
  • klara högt ställda kvalitetskontroller,
  • följa lagstiftning avseende förpackningar och marknadsföring
  • foderfabriken måste genomgå årliga inspektioner.

 

Via Horseexplore webbutik kan du som har en fånghäst få tillgång till Hygain ICE - Laminitis Trust märkt foder - ett av endast tre godkända foder.

 


Vad är Biothane?

Fråga besvarad av Oliver Antkowiak, Worring Leder, Tyskland

 

 

1. Huvudlag och träns är tillverkade i Biothane - vad är det?

Kännetecken för biothane

 

  • lika stor styrka över hela sin längd - finns i olika tensile strenght
  • lätt att rengöra och desinficera
  • håller sig mjuk även i kallt väder
  • bakterier och odörer fäster inte på materialet
  • hygieniskt - möglar inte
  • tappar inte formen när man syr eller gör hål i materialet
  • väger lite

 

 Information till kunder från NORGE

 Norge är inte med i EU vilket medför att våra norska kunder inte behöver betala svensk moms på 25 % på varorna de köper. När försändelsen når norska gränsen är det norsk tullmyndighet som beslutar om kunden ska betala norsk moms och tullavgift på sin importerade vara. Beslutet styrs av varans tullkod - taric nummer. Vår erfarenhet är att det varierar i hur norska tullen hanterar importerade hästrelaterade produkter. Vi här på Horseexplore webbutik kan inte påverka produkternas tullkod och inte heller norska tullmyndighetens rutiner.

 


Bettrelaterade problem

Frågor besvarade av Kerstin Kemlén

 

 


 

1. Vad är bättre ett smalt eller ett tjockt bett?

Hästens mun - när den är tom och stängd - har inget extra utrymme för ett bett. Ett brett bett tar upp plats som inte finns vilket leder till att hästen kommer att gapa för att undvika tryck mot gommen eller mot tungan. Ett smalt bett orsakar samma problem men i mindre skala.

Båda betten bryter läpparnas försegling och leder till att luft sipprar in i munnen och skapar luftvirvlar i bakre delen av munhålan. Båda betten kommer att belasta munnens slemhinna och långvarigt bettryck leder till vävnadsskador.

Valet du står inför är som att välja mellan pest eller kolera. Ett smalare bett kan göra livet lättare för hästen - förutsatt att du har en följsam och förstående hand vill säga. Typen av bett du väljer, påverkar var i hästens mun som bettrycket stör vävnaden.

horseexplore bett ger upphov till tryck i munhålan

Delat bett belastar vävnad i munhålan -

Bild från Cook, Metal in The Mouth

horseexplore rakt bett belastar vävnad i munnen

Rakt bett belastar också vävnad i munhålan -

Bild från Cook, Metal in The Mouth

 

2. Kan det vara så att man kväver hästen utan att se det utifrån. Det ser inte ut som om man drar ihop hästen så mycket men att man kanske gör det ialla fall?

En naken häst, utan utrustning, som springer i full fart sträcker ut huvud och hals vilket vilket ger fria luftvägar.

 

När vi tränsar hästen och tar tag i tygeln så uppstår ju ett tryck mot hästens mun som hästen reagerar på vilket påverkar huvudets vinkel i relation till halsen.

 

Ju mindre vinkeln är mellan huvud och hals desto trängre blir luftpassagen.

Översta genomskärningen motsvarar den fritt löpande hästen med utsträckt huvud.

Den nedersta motsvarar bilden på hästen med kandar.

Svaret på din fråga kan egentligen bara hästen ge genom sitt beteende. Bilderna ger dig en vägledning om vad som ligger bakom hästens reaktioner.

Bilder R W Cook, Metal in The Mouth

 

Här kan du läsa en artikel angående halsproblem hos travhäst.

Sulkysport 2017

 

 

 

3. Fysiologisk förvirring för hästen när den har bett i munnen - vad är det?

 

Eftersom hästen är en näsandare så kan den - förenklat sett - endera tugga med särade läppar eller andas med stängd mun och slutna läppar. Den kan inte andas med munnen som vi gör.

När vi sätter in ett bett i munnen vill vi ju att hästen ska arbeta på ett eller annat sätt - att den ska utföra ett arbete rätt och slätt. För att hästen ska kunna syresätta sin kropp måste den få möjlighet att kunna andas normalt via näsan vilket innebär att den måste kunna hålla sina läppar slutna och även ha en huvudhållning som ger fria luftvägar.

TIPS! Bästa sättet att lära sig förstå hur hästen som näsandare andas är att titta på en häst som springer i hagen. Studera munnen och huvudhållningen.

 

När vi sätter in ett bett i hästmunnen bryts läpparnas försegling och matsmältningen triggas igång. Bettet blir ett stimuli i munhålan som signalerar till kroppen att det är käk på väg. Hästens kropp svarar med salivutsöndring, tungan känner efter vad som finns i munhålan och käkarna är redo att sönderdela maten.

TIPS! Bästa sättet att lära sig förstå hur hästen som näsandare äter är att titta på när hästen äter.

 

Användning av bett ställer till problem för hästen oavsett, och det blir problem även om ryttare/kusk inte ens håller i tygel och töm.  Verktyget - bettet - som vi använder stödjer inte fysisk aktivitet utan skickar helt andra signaler till hästkroppen. När vi satt på tränset triggar vi igång matsmältningen och försvårar därmed hästens andning när vi egentligen är ute efter att hästen ska jobba och syresätta kroppen.

Och vad spelar då detta för roll? För oss själva spelar det ingen roll. Möjligen på det försämrade resultatet och eventuella bettrelaterade smärtbeteenden hos hästen. Mänskligheten har ju använt bett hur länge som helst, ansett att rinnande saliv i munnen på en häst som tuggar på bettet är ett positivt tecken (hästen accepterar bettet) när det i själva verket är en allvarlig indikation på att hästens kropp inte kan syresätta sig korrekt då näsandningen ställer krav på torr och tom munhåla och slutna läppar.

Bettet orsakar alltså en fysiologisk förvirring i hästens kropp när den ska arbeta och syresätta kroppen. Hästen kan endera "äta" eller andas, kan inte göra båda sakerna samtidigt. Användning av bett orsakar såväl kortsiktiga som långsiktiga problem för hästen oavsett hur mjuka händer vi har. Forskning har visat detta ex Robert Cook - läs gärna Metal In The Mouth.

 


 

 

Hoof Armor

Frågor besvarade av hovslagare David T. Jones, utvecklare Hoof Armor

.

 

 

1. Funkar Hoof Armor när det är kallt? Den optimala temperaturen är + 24 grader Celcius men här är det ju - 24 grader Celsius på vintern... och på sommaren kan det ju bli betydligt varmare också

Jag föreslår att du värmer hov och Hoof Armor-patronen med en hårtork/värmepistol. I övrigt är det samma procedur som vanligt när du sätter på Hoof Armor på hoven. Det blir inga problem om du värmer hov och patron. Men skrapa bort isen ur hoven först först ... :>)

Min erfarenhet är att den exothermiska reaktionen fungerar i alla temperaturer. Det underlättar att värma sulhornet med hårtorken och kanske även patronen också. Det kan ta lite längre tid att härda i låga temperaturer men applicerar du talk på hoven och låter hästen stå inne på ströbädden en timme eller två så släpper inte hovarmeringen.

Vi har kunder i Yukon som använder Hoof Armor framgångsrikt på vintern för att förebygga snöklibb. (Kerstins anmärkn: ungefär samma breddgrad som Norrbotten.)

Om det är kallt - håll patronen varm (i fickan eller innanför jackan)

Om det är för varmt - förvara patronen i kylväska

 

 

2. Förstörs Hoof Armor om den fryser eller blir för varm?!

Hoof Armor fryser inte eftersom det inte finns något vatten i produkten. Den blir dock mer trögflytande. 

Om Hoof Armor ligger i solvarm bil på sommaren kan patronen bli överhettad. Den blir då istället vattnig i konsistensen och härdningen tar längre tid, ser ut som om den inte härdar alls.

När en patron återfår sin normala temperatur beter sig hovarmeringen normalt igen. Om det är soligt och riktigt varmt så kan du ha patronerna i en kylväska. Om det är kallt ha patronen i fickan eller nära kroppen så hålls den varm till dess du ska använda den.

 

3. Du tipsade om att använda Hoof Armor för att få snö att släppa fortare - hur gör man när hästen är skodd?

Du behöver inte ta av skon. Sätt Hoof Armor på sulhornet och på översta delen av strålen - förutsatt att strålen är hel och frisk och inte har håligheter. Det är på strålens del som möter marken som Hoof Armor på vinter kan göra nytta. Tänk på att du bara ska sätta på översta delen - det fyller ingen funktion att sätta på annan del av strålen,  det är bara slöseri.

 

 

4. Hur funkar Hoof Armor?

Patronen innehåller ju som du ser två delar som blandas under sin väg genom blandningspipen. En kemisk reaktion startar vilken skapar värme under härdningsprocessen. Värmen öppnar porerna i hoven och gör det möjligt för Hoof Armor att ta sig genom översta papperstunna ytan. Detta förseglar hoven och hjälper mot nötning.

 

 

5. Hur länge sitter Hoof Armor kvar på sulan?!

Med vanlig användning (ex rida ut, ridning på ridbana, gå i hage) håller hovarmeringen från en verkning till nästa verkning - ca 6 veckor.

 

 

6. Hur får man bort Hoof Armor?

Hoof Armor sitter kvar på hornet till det verkas bort med det övriga överflödiga hornet. När det gäller dig själv så föreslår jag hovslagarförkläde och handskar - Hoof Armor förenar sig med den yta som blandningen möter. Det är därför som du ska beströ hoven med talk, puder, sand eller dylikt direkt. Då förenas hovarmeringen med talket samtidigt som härdningen mot sulan pågår.  Du ska inte sätta ner en nyarmerad ej pudrad hov på gummimatta eller cementgolv eftersom hovarmeringen tar fast i underlaget innan det tagit fast och förenats med hornet.

 

 

7. Hindrar Hoof Armor hoven från att andas?

Tvärtemot vad många tror så andas inte hoven nedanför kronranden utifrån vilken hovväggen växer fram. Hoven får sin näring från insidan. Nyligen gjorda studier vid Univeristy of Pennsylvania, USA, visar att celler i den yttre delen av hoven är tätare för att kunna försegla fuktnivån i hoven (optimal fuktnivå i hovväggen=25%, i sulan=50%).

Kronranden skapar själv, när hovvägggen växer ner, en blank yta som bibehåller fukten. Hoof Armor gör precis samma sak på sulan. Användning av Hoof Armor året runt upprätthåller samma fuktnivå och hovarna ser bra ut hela tiden.

 

 

8. Vad är det gjort av? Är det giftigt?

Innehållet i Hoof Armor är i huvudsak en giftfri epoxybas, Huvudingrediensen är godkänd av U.S. FDA för kontakt med livsmedel och finns ofta i den skyddande ytan som man kan se i burkar och muggar.  En annan ingrediens är Kevlar som används bland annat i skottsäkert material.

(Kerstin Kemlén, kommmentar: Kemikalieinspektionen följer Tullverkets definition av produkter. Hoof Armor hör hemma under tullkod 4201 0000 90 vilket Tullverket beslutat. Den tilldelade tullkoden innebär att Hoof Armor inte hör hemma bland farliga kemikalier och därför ej heller behöver produktregistreras i Kemikalieinspektionens databas över farliga kemikalier.)

 

 

9. Hur funkar Hoof Armor på travhästar?

Den frågan ska ju travtränare besvara - LÄS här 

 

 

10. Jag är hovslagare och undrar varför hoven måste vara nyverkad, torr och varför du pudrar ytan efteråt?

NYVERKAD - HoofArmor kan appliceras när som helst men det mest ekonomiskt vettiga är att applicera Hoof Armor på en nyverkad hov. HoofArmor kan appliceras oftare på ytor som nöts mer (som exempelvis tån) för att minska och balansera upp nötning.

TORR HOV - Vatten/fukt försvagar Hoof Armor när den är i vätskeform vilket gör att Hoof Armor inte fäster lika bra i hoven. Samma sak uppstår vid all användning av vidhäftande material som Equilox eller Vettec. 

PUDRA - Talk används när hästen står på gummimatta eller cementgolv i samband med hovarmeringen. Syfte är att förhindra att Hoof Armor kletas av mot underlaget och att Hoof Armor härdar fast  i golvytan. Talk puder är glatt. Puder behövs inte om man sätter ner hoven i sand eller finare grus. Sanden som fastnat mot ytan faller av när Hoof Armor torkat/härdat. 

 

 

11. Vad gör jag för fel? För varje gång jag tar av korken så blir hovarmeringen mer trögflytande?

Återanvänd INTE original korken! - när du använder hovarmeringspatronen första gången så ska du slänga originalkorken. Blandningsmunstycket som du använt låter du sitta kvar när du är klar. Det använda blandningsmunstycket/blandningspipen fungerar som kork till nästa gång. Låt bara blandningsmunstycket sitta kvar. Se bruksanvisningen!

 

 

12. Bakplåtspapper på stallgången efter pudring - så gör jag!

Det är viktigt att täcka hela den applicerade ytan med puder så att inte hovarmeringen smetas av mot golvet innan det tagit fast i hornet. Vi vill ju inte heller att det börjar ta fast i underlaget. Din lösning med puder först och sedan bakplåtspapper är ovanlig men jag förstår att den fungerar.

 

 

13. Verka en hov med Hoof Armor - vad blir skillnaden?

När man ska verka en hov som applicerats med Hoof Armor, så är Hoof Armor hårdare än hoven och det är svårare för raspen att få grepp och den tenderar att slinta och för verktången är det tuffare att skära igenom. Det är inte omöjligt, det är bara svårare till att börja med. När du väl kommit igenom den tunna ytan med hovarmering så är det som att verka en vanlig bar hov.

 

 

14. Kan jag verkligen använda vanlig jord att pudra med? Från marken utanför stallet?

Ja, det kan du. Avsikten med att pudra ytan som du precis applicerat Hoof Armor på, är att materialet som du pudrar med ska bilda en yta som hindrar att hovarmeringen börjar smetas av ellet börjar härda ihop med stallgångens cementyta eller gummimatta. Hoof Armor förenas med sulhornet under härningsprocessen som sätter igång direkt. Så svaret på din fråga är att du kan visst använda jorden du har utanför stallet.  Du kan även använda sand, torr finfördelad lera eller fint grus. Vi har valt att inte inkludera pudermaterial i Hoof Armor Starter Kit eftersom "puder" av olika slag alltid finns tillgängligt GRATIS i och utanför stall. Vårt beslut minskar kundens fraktkostnader. 

 

15. Jag har tillgång till mängder av kalk. Kan jag pudra med det?

Kalk är OK förutom att det är strävt och inte glatt/halkigt. Enda anledningen till jag själv föredrar talk är just dess halkiga egenskaper.

 

16. Hoof Armor kan användas vid hovrehab - har du ge exempel på det?

Jo, produkten innehåller ju antibakteriella ingredienser som verkligen kan vara till nytta vid rehabilitering. Här kan du se hur Hoof Armor användes i samband med att en häst fastnade med hoven i boxgallret vilket gav upphov till en allvarlig skada på kronranden till följd av kläm och våld runt hoven. Veterinär tog hand om hästen de första månaderna och sedan kontaktades jag - här kan de se den rehabiliteringsprocessen.

 

17. Falsk sula 

(Kerstin kommentar: Falsk sula uppstår som ett resultat av att något i hoven är i obalans. Hoven sparar sulhorn för att bära upp en svaghet på annan plats i hovkapseln – exempelvis vid tunna trasiga sidoväggar. Om en del av hoven tappar i funktion måste alltså en annan del överta jobbet. Ett sätt för kroppen att bibehålla sin funktionalitet – jämför med om du har ont i ena foten så får andra foten bära mera av vikten.

En trasig sidovägg förändrar den hovens bärighet och vilket påverkar hur hoven används och hur sulhornet belastas. Hoven stimuleras till tillväxt av arbetet hoven utför. När hoven belastas fel på grund av att delar av hovkapseln inte fungerar som de ska, så syns obalansen i hur sulan utvecklas.  

Om hästen börjar bli plattfotad – och inte ha varit det förut - så är det ett tecken på att något inte är som det ska. Men sedan det fantastiska i kråksången – om hästen har en falsk sula som börjar lossna i stora tjok så är det ett tecken på att hoven börjar bli i bättre balans och inte längre behöver sin falska sula.

Om hästen har en falsk sula så ska man inte försöka ta bort den – den falska sulan har utvecklats på grund av att något inte är som det ska. Låt den falska sulan exfoliera och lossna av sig själv när den inte längre behövs. Hoven vet när den kan bära sig själv och hästen vet hur den bäst använder sina hovar för att det inte ska ta ont.

VARNINGSTECKEN => Falsk sulas framväxt – nåt är i obalans!

GLÄDJETECKEN => Falska sulan lossnar - sulan konkav igen - nåt är i bättre balans!/Kerstin)

 

18. Om en häst har kvarhållande falsk sula, ska man vänta med att applicera Hoof Armor till dess sulhornet börjar exfoliera?  

HoofArmor är en ytbeläggning, inget lim. Hoof Armor kan inte hålla falskt sulhorn på plats. Hoof Armor fäster på det man applicerar det på och det betyder att om det du satt det på släpper så följer ju Hoof Armor beläggningen med.  När falskt sulhorn lossnat så rekommenderar jag applicering av ett lager med Hoof Armor för att skydda det nya blottade känsliga sulhornet.

 

19. Blir hoven hård av HoofArmor?

Hoof Armor gör inte hoven hårdare. Hoof Armor är tuffare – inte hårdare – och Hoof Armor är flexiblare än hornet. HoofArmor blir som en skyddande förhårdnad, ett ytlager på sulan blir det enda som lämnas kvar. Jag verkar inte sulhorn eftersom jag strävar efter en tjockare sula. I det läget då sulhornet blivit tillräckligt tjockt med en tillräckligt stark yta i förhållande till vad hästen ska användas till, då behöver man inte använda Hoof Armor längre.

 

20. Kan man verka om Hoof Armor fortfarandet är kvar på hoven? Om hornet får en starkare yta, går det att verka då? Kan man skära genom Hoof Armor med hovkniven?

Hoof Armor nöts bort. Om det fortfarande finns kvar så kan du kan verka vägghornet under Hoof Armor-beläggningen – använd dina vanliga verktyg.

 

21. Innehåller 2-komponentslimmet isocyanater eller epoxy?  

Hoof Armor är inte ett lim utan kan betraktas som en ytbeläggning. Den består av aromatisk polyamid (kevlarfibrer i dagligt tal) + polyepoxid (finns i ytbeläggningar ex insida konservburkar, kaffemuggar etc) + hydroxisyra.

Jag skickade frågan direkt till utvecklaren av Hoof Armor - David T. Jones i USA som sa så här: 

"Isocyanates are typically used to make polyurethane. The epoxy base in HoofArmor is an epoxy resin and an unmodified amine curing agent that is approved for contact with food. All epoxy resins are non-hazardous but only a few curing agents of which HoofArmor’s is.”

 

22. Pudra med sand - inget halkskydd! 

Efter applicering pudrar man med det man själv valt att använda (barnpuder, talk, sand, torr jord/lera, potatismjöl). Vitsen med pudring efter applicering är att hovarmeringen bara ska ta fast i sulhornet, inte smetas mot golv/gummimatta. När man pudrar hindras hovarmeringen att härda ihop med golvet, den tar fast i pudret istället och när hovarmeringen härdat kommer pudret att nötas bort men hovarmeringen är förenat med hornet och kan inte lossna.
 

Om man pudrar med sand så är det inte för att få ett halkskydd. Vi som pudrar med sand vet att sandkornen försvinner och hovarmeringsytan blir kvar. Att pudra med sand är ett enkelt val, det är lättillgängligt och billigt i jämförelse med ex barnpuder. Jag brukar ibland applicera Hoof Armor ute i hagen och släppa ner hoven på den torra lerjorden, eller i boxens torra strö. Det fungerar också. (Kerstin mars 2019)

En av våra kunder berättade att han använde vetemjöl som puder och han tyckte att det fungerade alldeles utmärkt.

 

23. Skydda tån på fånghäst?

"Jag läste ett tips att använda hovhärdare bara vid tån på fånghäst för att stärka hoven där den behöver som mest skydd. Vad tänker du om det? Kan hoof armor användas så? Sitter den kvar även om inte hela hoven behandlas? Kan det användas i skyddande syfte efter en hovböld som verkats upp och varit gipsad? Den kom ut i traktområdet. "

 

Svar från David Jones, Hoof Armor:

- HoofArmor skulle vara en utmärkt applikation för att skydda tån (toe callus) under tiden hoven växer, särskilt eftersom hornet som fyller i utrymmet som skapas när hovbenet roterat/förskjutit under fång (laminar wedge), måste vara exponerat för att växa ut.

HoofArmor har länge använts i punktapplikationer i syfte att förhindra slitage där hovslitage inte är önskvärt samtidigt som hoven tillåts nötas naturligt i områden där du vill att det ska nötas. Till exempel vid mediala/laterala obalanser hos självverkande hästar, eller för att växa mera trakter på understuckna hovar."

 

24. Hoof Armor på fånghäst - kan det bli för varmt då?

"Har en shettis som haft ett mindre fånganfall. Han verkar öm tycker jag. Hoof Armor borde väl vara grejen men finns det någon fara med värmeutvecklingen som blir vid härdningen?"

 

Svar från hovslagare David Jones, utvecklare av Hoof Armor:

"- Grundprincipen vid behandling av laminitis är att använda en seg tjock sula för att stötta hovens undersida och hovbenet, och att verka hovväggen så att hovbenet inte sänks och tillåts rotera.  Hoof Armors roll är att skydda sulan så att den blir tjockare och hårdare i syfte att skydda och stödja hovbenet. Värmen som uppstår när Hoof Armor härdar varar bara mindre än en minut och har aldrig varit känd för att skada sulvävnad. Applicera bara normalt."

 

 

 

 


 

ERGO SHAPE riktverktyg

Frågor besvarade av utvecklare Martin Karlsson och användare Kerstin  Kemlén

 

1. Går alla skor att rikta med ditt riktverktyg? (Martin Karlsson svarar)

Riktverktyget är avsett för travskor och andra lättare skor. Som du kanske såg i videon med travtränare Thomas Lönn så syns det verkligen hur lätt riktverktyget hanterar travskor.

Riktverktyget är inte avsett för grövre skor som används till ridhästar och andra tyngre hästar och inte avsett för ponnyskor i små storlekar. Vi arbetar just nu med att utveckla ett hydrauliskt riktverktyg för den typen av skor. Anmäl dig till Nyhetsbrevet så får du info om den utvecklingsprocessen.

 

2. Är det svårt att lära sig hur riktverktyget fungerar? (Kerstin Kemlén svarar)

Det följer med instruktioner. Planscher med stora bilder som visade hur skon skulle placeras - en bild säger mer än tusen ord. Planscherna (A3-storlek) var inplastade så jag hade dem liggande på stallgolvet bredvid. När man fattat logiken så är det ett väldigt lättarbetat verktyg till skillnad mot städ och slägga... som jag haft svårt att få till precisionen med. Med Ergo Shapen går det verkligen att finlira. 

Och så är det skönt att det är helt ljudlöst.

 

 

 

 

 

Produkter

Handla

Information